SKANDINÁV EGÉSZSÉGPROGRAM


BalanceTest


A BalanceTest egyedülálló betekintést ad a szervezetünk omega-6:3 egyensúlyába, és visszaigazolja a saját „előtte” és „utána” eredményeinket. Ezt a tesztet a független VITAS laboratórium fejlesztette ki. Könnyen elvégezhető száraz-vércsepp vizsgálati módszer, amit az otthonunkban gyorsan elvégezhetünk. Segít az egészségprogram hatékonyságának alátámasztásában 11-féle zsírsav mérésével és annak elemzésével. A Zinzino tanúsítottan megfelel az Európai Unió in vitro diagnosztikai (IVD) orvostechnikai eszközöket szabályozó 98/79/EK irányelvében foglalt előírásoknak. Tekintettel arra, hogy ez alapján a teszt és annak minden alkotóeleme megfelel az alkalmazandó jogszabályoknak és rendeleteknek, a készlet CE-jelöléssel rendelkezik.

Védettségi érték: 1. Az omega-6 arány értéke; 2. Az omega-3 szint értéke az EPA és a DHA összege; 3. Az egyensúlyt mutató érték kiszámítása omega-6 (AA)/omega-3 (EPA) formában történik. Ez nem árul el semmit az adott személy egészségi állapotáról, csak a zsírsavakkal szembeni védelmi szintről.

Omega-3 index: Az omega-3 index a két, tengeri eredetű omega-3 zsírsav, az EPA és a DHA százalékos értékeinek összesítését mutatja. Az ideális kombinált szint legalább 8%, de ennél magasabb érték, például 10% a kívánatos. Az omega-3 zsírsavaknak számos előnyük van, mivel ezek a sejtjeink legfontosabb építőkövei. Az EPA elsősorban a vérben, az izmokban és a szövetekben található, míg a DHA az agyban, a spermában és a szemben.

Omega-6:3 egyensúly: Az egyensúly kiszámításához az AA százalékos értékét elosztják az EPA százalékos értékével (AA/EPA), amelyet azután egyensúlyi értékként fejeznek ki, például 3:1 formában. A szervezet omega-6:3 egyensúlyának lehetőleg 3:1-nél kisebb arányt kell mutatnia. Ha ez az arány magasabb, mint 3:1, akkor Önnek előnyös lehet, ha változtat az étrendjén. Az omega-6 és omega-3 közötti helyes, alacsony egyensúly fontos a sejtek és szövetek normál fejlődése (homeosztázis) fenntartásában, illetve segít abban is, hogy a szervezet kordában tudja tartani a gyulladásos folyamatokat.

Sejtfal-fluiditási index: Minél több telített zsír van a membránban, annál merevebb a membrán. Viszont minél több telítetlen zsír van a membránban, annál rugalmasabb a membrán. A sejtmembrán összetétele és szerkezeti felépítése kritikus fontosságú a sejtek, és így a test egészsége szempontjából. Egyrészt a membránnak elég merevnek kell lennie ahhoz, hogy a sejtszerkezet megfelelő legyen. Másrészt viszont a membránnak elég rugalmasnak is kell lennie, hogy a tápanyagok bejuthassanak a sejtekbe, közben pedig az anyagcsere melléktermékek kijuthassanak a sejtekből.

Szellemi erő: Ennek kiszámításához elosztják az AA százalékos értékét elosztják az EPA és a DHA százalékos értékeinek összegével, vagyis: a szellemi erő értéke = AA/(EPA+DHA). Az eredményt szellemi erőt jellemző értékként fejezik ki, például 1:1 formában. Annak biztosítása érdekében, hogy az agy és az idegrendszer megfelelően és kiegyensúlyozottan el legyen látva omega-6 és omega-3 zsírsavakkal, az értéknek 1:1 alatt kell lennie. A tengeri eredetű omega-3 EPA és DHA fokozott fogyasztásával javul a kognitív teljesítmény. A gyermekkor és az időskor az élet két olyan kritikus szakasza, amikor sebezhetők vagyunk. Az omega-3 hiányát pedig összefüggésbe hozzák a tanulási és memória-problémákkal, valamint a hangulat ingadozásaival is.

Arachidonsav (aa) index: Az AA Index az arachidonsav (AA) elnevezésű omega-6 zsírsav mért értékét mutatja az összes mért zsírsav százalékában. A jó átlagértékek 6,5 és 9,5% között vannak, miközben az optimális célérték 8,3%. Az arachidonsav (AA) a legfontosabb omega-6 zsírsav a szervezetünk számára. Ez az omega-6 által kiváltott, eltérő funkciókkal rendelkező helyi szöveti hormonok, például prosztaglandinok, tromboxánok és leukotriének termelésének kiindulópontja. Az alapvető funkciója azonban az, hogy a fertőzések előrehaladásának, illetve a sérülésekkel kapcsolatos hatásoknak a korlátozásával megóvja a szervezetet a károsodásoktól.